Kunstlokaal42 op 20 oktober in teken van Genootschap en buste Lucas Gassel

 

De negenenzeventigste editie van Kunstlokaal42 staat in het teken van het ontstaansproces van de bronzen buste, gemaakt door kunstenares Trudie Broos. Haar dochter Mette Peters (filmdocent aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht) en haar echtgenoot Noud Peters hebben dit proces ook in een filmdocumentaire vastgelegd. Deze zal getoond worden, voorzien van commentaar.    

https://www.broos-beeld.nl/wp-content/uploads/2021/03/trudie-october06-1024x768.jpg

Trudie Broos

We trappen de avond af met Ger Jacobs en Wim Raaymakers van de begin 2021 opgerichte Stichting Genootschap Lucas Gassel. Zij neemt het stokje over van Stichting Lucas Gassel, organisator van het Lucas Gasseljaar in 2020. Deze is inmiddels ontbonden, en blij dat haar werk voor de lange termijn wordt voortgezet. Het Genootschap stelt zich ten doel de naam en het werk van Lucas Gassel van Helmont op diverse manieren levend te houden, in Helmond, maar ook erbuiten. De eerste activiteit van het Genootschap was het realiseren van een borstbeeld van Lucas Gassel.

C:\Users\wimma\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\2020-09-09 bij trudie.jpg

Wim Raaijmakers en Ger Jacobs bekijken een eerste schetsontwerp in het atelier van Trudie Broos

Voor het maken van dit borstbeeld viel de keuze op Trudie Broos, woonachtig in St. Oedenrode, die eerder de borstbeelden van de Helmondse componisten Matthijs Vermeulen en Alphonse Stallaert maakte, die oorspronkelijk op het oude Speelhuisplein stonden, maar inmiddels in het Burgemeester Geukerspark.

Trudie’s aandacht gaat vooral uit naar het menselijk gelaat. Hiervan getuigen de vele portretten die zij heeft vervaardigd, zowel in klei, brons als in hout en steen. De veranderingen en de sporen die het leven achterlaten op een gezicht, de uniciteit en het onvervangbare van een persoon vastleggen, blijft een voortdurende uitdaging. In opdracht van de gemeente Eindhoven vervaardigde Trudie Broos in 2014 een borstbeeld in brons van koning Willem-Alexander. En nu dus voor Stichting Genootschap Lucas Gassel een borstbeeld van Helmonds grootste kunstenaar Lucas Gassel van Helmont. 

Trudie vertelt over de opdracht, hoe het beeld tot stand is gekomen en over haar werkwijze. Dit gehele proces is door haar man Noud Peters en dochter Mette Peters gefilmd. Deze opnames werden gecombineerd tot een ‘documentaire’ die we gezamenlijk zullen bekijken, van commentaar voorzien door Trudie Broos en Noud Peters.

Het belooft woensdag 20 oktober wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie. 

 

Nieuwe rubriek: het biermoment.

Op het eind van de avond zal Jurr Buinck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, ons iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Uiteraard kunt u het betreffende biertje na afloop drinken.

Afbeeldingsresultaat voor lokaal 42 helmond"

Trudie Broos

C:\Users\wimma\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\B8XVLQBD\Trudie Broos.JPG

Trudie Broos werd geboren in Weert. Al op jonge leeftijd kreeg zij de eerste tekenlessen van haar vader, kinderboekenschrijver en illustrator Piet Broos. Van 1960 tot 1967 volgde zij een kunstvakopleiding beeldhouwen aan de Stadsacademie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en vervolgde die studie aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam bij onder andere Piet Esser. Trudie Broos was lange tijd verbonden aan het Pieter Brueghel Instituut in Veghel als docent ruimtelijke vormgeving en beeldhouwen. Trudie Broos woont en werkt in Sint-Oedenrode.

Aanmelden

Dat doe je via lokaal42@gmail.com. Maar mocht je op het laatste moment besluiten om alsnog te komen, reserveren aan de deur kan ook! (Mits niet vol.) De toegang is en blijft gratis!