Menu

Lucas Gassel is getogen in Helmond. Als zoon van een schilder groeit hij op met penseel en palet. In 1520 eeuw trekt de jonge schilder naar de Zuidelijke Nederlanden. In die inspirerende omgeving vindt hij geestverwanten. Bij de Antwerpse School voelt hij zich thuis. Daar, en later in Brussel, ontwikkelt hij zijn talent als landschapsschilder.

Het landschap doorgrond

Lucas Gassel is de eerste landschapsschilder van nationale bodem die het landschap centraal stelt. Hij gebruikt het niet louter als decorum, maar zoekt mogelijkheden om de schoonheid van het landschap zelf te doorgronden. Lucas Gassel schildert in de traditie van de late middeleeuwen, maar voegt elementen uit de nieuwe tijd toe. Hij schildert vergezichten vol bergen, rivieren, bossen, wegen, kastelen en dorpen. Vaak bevolkt met piepkleine schepen, boeren of dieren. Hij draagt eraan bij dat in de schilderkunst een kanteling plaatsvindt in de benadering van het landschap.

Portret van de schilder Lucas Gassel, Johannes Wierix, 1572

Meester van het landschap

In 1569 overlijdt Lucas Gassel; een schilder van Brabantse bodem die voor een ware vernieuwing binnen de schilderkunst zorgde en zich ontwikkelde tot meester van het landschap. Daarmee plaatsen we hem in lijn van bekendere meesters van Brabantse bodem: Jeroen Bosch en Vincent van Gogh.