Terugblik Lucas Gasseljaar 2020

Voormalige Stichting Lucas Gassel

Gemeente Helmond en de Stichting Lucas Gassel Helmond zetten zich in voor het realiseren van een cultureel programma rondom Lucas Gassel in Helmond. De Stichting Lucas Gassel organiseert een ode aan Lucas Gassel rond de herdenking van het 450ste sterfjaar van de meester-landschapsschilder uit Helmond. Het herdenkingsjaar vormt de aanleiding voor een veelzijdig en inspirerend programma waarvoor de Stichting Lucas Gassel verantwoordelijk is. Een programma in Helmond, in de regio en Brabant en ook internationaal.

De Stichting Lucas Gassel neemt de overkoepelende organisatie op zich. De Stichting, officieel opgericht op 20 maart 2018, fungeert als bestuur van het totale programma, verzorgt het programmamanagement en verbindt alle deelnemende partijen en initiatieven.

Het stichtingsbestuur bestaat uit een aantal betrokken Helmonders met een breed netwerk. Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Helmond heeft het stichtingsbestuur bij elkaar gebracht en hen uitgenodigd een rol te vervullen in de organisatie.

Samenstelling van het Bestuur:

  • Betty van de Walle (voorzitter)
  • Toon Dingen
  • Philippe van Esch
  • Ad de Kroon
  • Anka Kuypers
  • Netteke van Thiel
  • Lian Duif

Documenten

Perskit Lucas Gasseljaar 2020

Eerdere persberichten

HR afbeeldingen en media

Wat er allemaal gebeurde in Helmond in het kader van Lucas Gasseljaar 2020

Met een breed palet aan stadsactiviteiten brengt Helmond een ode aan schilder Lucas Gassel. Centraal staat de tentoonstelling ‘Lucas Gassel, meester van het landschap’ in Museum Helmond. Voor of na een museumbezoek kunnen bezoekers in Gassels voetsporen treden tijdens een stadswandeling. Een heuse belevingsroute leidt bezoekers langs diverse culturele activiteiten in het Helmond van Lucas Gassel.

Op pad met Lucas Gassel

Stichting Lucas Gassel Helmond organiseert een cultureel stadsprogramma dat aansluit op de tentoonstelling. Voorzitter Betty van de Walle: ‘We vroegen kunstenaars, organisaties en stichtingen samen na te denken over activiteiten voor de herdenking van het 450e sterfjaar van Lucas Gassel.’ Het resultaat is een rijk gevarieerde 3D audio belevingsroute met hoorspel langs historische locaties en exposities. ‘De stem van de schilder leidt je langs plekken die van belang zijn geweest tijdens zijn leven in Helmond.’ De Lucas Gassel app is te downloaden in de iPhone App Store en Google Play

Bij Lucas aan tafel en een kijkje in zijn levenas Gassel

Onderweg leidt de belevingsroute langs archeologische vondsten uit de tijd van de meester. Een gedekte tafel van destijds, reizen in de 16e eeuw, ambachten, religie en kunst. Neem een kijkje in de door Gassel geïnspireerde kijkkisten van beeldend kunstenaar Marlon Tielemans. Ze laten de sfeer van zijn schilderijen zien in een modern jasje. Ontdek dat er meer is dan wat je in eerste instantie ziet. Toen én nu. 

In de huid van Lucas Gassel

Drie graffitikunstenaars en dertien fotografen kropen in de huid van Lucas Gassel. Graffiti-artiesten Soaq One (Helmond), Shamisa Debroey (Antwerpen) en Kool Koor (Brussel) maken samen een drieluik. Ieder deel is geïnspireerd door schilderijen die Lucas Gassel maakte in de steden waar ze nu wonen en waar Gassel ooit werkte. Voor de foto expositie ‘Goeikes’ laten de fotografen zich onder leiding van stadskunstenaar Tahné Kleijn inspireren door Gassel. Bekijk de buitenexpositie in het hart van Helmond geïnspireerd door Bijbelse taferelen en met 16e eeuwse elementen uit Helmond, vertaald naar de 21e eeuw.

Lucas Revisited en Landschap van muziek

Ook De Cacaofabriek eert de Helmondse meester van het landschap van Brabantse bodem. De culturele hotspot nodigde kunstenaars uit om zich te laten inspireren door de 16e-eeuwse landschapsschilder. De tentoonstelling ‘Lucas Revisited’ bestaat uit 23 schilderijen, ruimtelijk werk, fotografie, film en installaties, te bezichtigen in de expositieruimte vanaf 7 juni.  Naast de wandeling wordt het stadsprogramma muzikaal omlijst met concerten.

Proef het landschap op je bord

De ode aan het landschap van Lucas Gassel vormt de rode draad in het rijke stadsprogramma. Een feest voor het oog en het oor! Maar ook de smaakpapillen komen aan bod in het Lucas Gassel Sterren Arrangement, een walking dinner langs de beste restaurants van Helmond. Proef de inspiratie van de chefs in het landschap op je bord bij restaurant ROKA, de Rozario (1 Michelinster) en 33 Good Food. 

Programmaboekje

De stadswandeling start vanaf Museum Helmond (locatie Kunsthal) en Bibliotheek Helmond-Peel en is vrij toegankelijk van 1 juni tot en met 30 augustus, 2020. Download het programmaboekje met de route hier.