Lucas Gassel zet de verbeelding aan het werk

Helmonders bedenken inspirerende projecten

Lucas spreekt tot de verbeelding

Enkele maanden geleden kwam een grote groep Helmondse instellingen, kunstenaars en particulieren bij elkaar om na te denken over mogelijke projecten voor de invulling van het publieksprogramma van het Lucas Gassel Jaar. Dat resulteerde in een aantal mooie ideeën, groot en klein, voor oud en jong. Op 2 juli presenteerden elf initiatiefnemers zich aan Stichting Lucas Gassel en een kleine tien serviceclubs, Rotary’s, Lions, Kiwani’s en anderen. De Helmondese serviceclubs hadden bij de Stichting Lucas Gassel aangegeven dat ze bereid zijn om projecten te adopteren, door hun netwerk in te zetten, maar ook door een financiële bijdrage te leveren aan de uitvoering. Na de zomervakantie vervolgen de initiatiefnemers met steun van de serviceclubs en Stichting Lucas Gassel hun plannen.

In de schijnwerpers

Betty van de Walle, voorzitter van de Stichting Lucas Gassel, opent de bijeenkomst met een korte impressie van de tentoonstelling in het museum en de drie grote projecten: het paviljoen, de lichtshow en de herinrichting van de kasteeltuin. Ook staat ze even stil bij de stand van zaken betreffende de ondersteuning door de provincie die inmiddels in een cruciale fase is beland. Alles wordt op dit moment in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat het Lucas Gassel Jaar hét jaar wordt dat de schilder in de schijnwerpers plaatst.

Verleden, heden en toekomst

De presentaties, de pitches, verschillen in grootte een aanpak. Er komen volledig uitgewerkte voorstellen voorbij, visueel professioneel vormgegeven met  de stripfiguren Luc en Lucia, die om een ruime financiële bijdrage vragen, maar ook charmante kleine voorstellen waarbij het gat in de begroting slechts een paar honderd euro is. Er is een wandeling van de Heemkundekring waarbij we door de ogen van Lucas Gassel kijken, er is een nieuw Goeikes boek, waarbij fotografen beelden maken in de stijl van Lucas Gassel, er is Urban Art, een expositie in de Cacaofabriek. Mooi is dat de historie belicht wordt, maar ook dat de Helmondse meester naar het heden getrokken wordt en zelfs een plek krijgt in de toekomst van Helmond. Lucas Gassel meets the future.

Lucas legt overal verbindingen

Speciale aandacht is er voor een aantal grensoverschrijdende projecten waarbij de link naar Antwerpen en Brussel getrokken wordt. En er wordt naar andere disciplines als architectuur en natuur gekeken. De bijeenkomst laat perfect zien dat de Helmonder postuum verbindingen legt tussen alle lagen van de bevolking, verschillende disciplines. Waar vind je dat? In Helmond.