Lucas goes Urban

Met een breed palet aan stadsactiviteiten, brengt de stad Helmond een ode aan de meester van het landschap: Lucas Gassel. Drie Urban kunstenaars uit de steden waar Lucas Gassel gewoond én gewerkt heeft en waar hij zijn inspiratie heeft opgedaan én doorgegeven: Helmond, Antwerpen en Brussel, gaan de uitdaging aan een hedendaagse graffiti art kunstwerk, geïnspireerd op Lucas Gassel, te creëren. Van 13 t/m 17 juli werken zij samen aan een drieluik bij Het Speelhuis.

Internationale artiesten

De Stichting UrbanMatterz heeft het initiatief genomen, om onder leiding van projectleider Hans van den Berkmortel drie gerenommeerde kunstenaars bij elkaar te brengen: Soaq One (Helmond), Kool Koor (Chuck Hargrove, Brussel) en Shamisa Debroey (Antwerpen). Samen zullen zij op een grote ondergrond een URBAN LUCAS LANDSCHAP gaan maken, vertaald naar deze tijd.

Kool Koor is van origine een New Yorkse graffiti kunstenaar die in zijn beginjaren samenwerkte met Keith Haring, Jean Michel Basquiat en RAMMELLZEE. Zijn eerste overzeese exposities had hij in Helmond begin jaren 80. Inmiddels woont hij al weer een kleine 20 jaar in Brussel. Kool Koor was tevens gast curator tijdens de expositie MELTING POT (2019) in de Cacaofabriek, als onderdeel van het Urban Matterz festival.

Soaq One is een bekende Helmondse mural artiest. Hij is verantwoordelijk voor de bekende murals in het Helmond Sport stadion en in de kantine van dit stadion. Soaq One heeft verschillende kunstprojecten op zijn naam staan in binnen- en buitenland (Bled, Baku en Singapore).

Shamisa Debroey is een veelzijdige Belgische kunstenares uit Antwerpen, die regelmatig met Kool Koor samenwerkt in verschillende projecten. Zij volgde de opleiding Beeldverhaal en Illustratie aan Sint Lukas Brussel. Met haar kleurrijke en losse stijl, verwierf ze internationaal aanzien.

Inspiratie

Afgelopen weekend bezochten de artiesten de prachtige tentoonstelling ‘Lucas Gassel, Meester van het landschap’ in Museum Helmond. Zichtbaar onder de indruk van Lucas, dompelden zij zich onder in de prachtige voorstellingen, technieken, kleuren en materialen die deze Meester gebruikte voor zijn paneelschilderijen. Geïnspireerd geraakt, ontstond er een levendige discussie onder de artiesten over de te gebruiken ondergrond, materialen en werkwijze. Gezamenlijk zullen ze hun individuele stijlen combineren in een visuele vertaling en interpretatie op grote houten panelen. Hierdoor zal één samengesteld monumentaal werk ontstaan. 

Het Speelhuis

Theater Het Speelhuis stelt belangeloos de kleine zaal ter beschikking, waar de artiesten van 13 tot en met 17 juli gezamenlijk het kunstwerk gaan creëren. De deuren van de zaal kunnen open zodat bezoekers het ontstaan van het kunstwerk live kunnen volgen. Ook via social media kan men de vorderingen bekijken.

Het voltooide kunstwerk zal uiteindelijk een mooie plek krijgen, op de nu nog lange kale muur, bij de artiesteningang van Het Speelhuis.

Foto: Shamisa Debroey (Antwerpen), Soaq One (Helmond) en Kool Koor (Brussel). Fotograaf: Hans van den Berkmortel