Meesterlijk jaar: terugblik 450 jaar Lucas Gassel in Helmond

Stichting Lucas Gassel kijkt trots terug op een meesterlijk jaar. Postuum inspireerde de Helmondse landschapsschilder Lucas Gassel diverse kunstenaars en culturele instellingen. Door de samenwerking met Museum Helmond en stedelijke instellingen ontstond er een stadsprogramma waarbij een breed publiek kennis maakte met Lucas Gassel. Stichting Lucas Gassel blikt terug op een veelbewogen jaar en verzekert ons dat de Brabantse Meester in Helmond blijft.

‘Het was in alle opzichten een meesterlijk jaar’, aldus Betty van de Walle, voorzitter van Stichting Lucas Gassel. ‘Meesterlijk omdat Museum Helmond voor de eerste keer, wereldwijd gezien, het werk van Gassel samenbracht in een overzichtstentoonstelling. Meesterlijk omdat we – ondanks Corona – met vereende krachten en de nodige flexibiliteit een prachtig herdenkingsjaar hebben georganiseerd.’

Corona-proof stadsprogramma

Samen met Helmondse instellingen stelde Stichting Lucas Gassel een gevarieerd programma samen voor een corona-proof dagje uit voor jong en oud. Een belevingsroute door de Helmondse binnenstad in de voetsporen van Lucas Gassel, langs exposities zoals de archeologische vondsten ‘Bij Lucas aan Tafel’, het kijkkisten project ‘De nieuwe Lucas Gassel’, de expositie ‘Lucas Gassel Revisited’ in de Cacaofabriek, het ‘Lucas Goes Urban’ kunstwerk van UrbanMatterz en de buitenexpositie ‘Goeikes – Het jaar van Lucas Gassel’. Culinair ‘omlijst’ in samenwerking met Helmondse restaurants.

Brabantse meester leeft voort

In het Lucas Gassel Jaar kreeg de ‘Meester van het Landschap’ de aandacht die hij verdient. Programmamanager Lian Duif: ‘Met deze viering verbinden we Gassel voor altijd aan Helmond, aan zijn streek de Peel, aan Brabant en Nederland. Zo kreeg Lucas Gassel een plek in de nationale en internationale campagne rond de Brabantse Meesters van VisitBrabant, samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh.’ Om de aandacht voor Lucas Gassel levend te houden, blijft de Lucas Gassel stadswandeling van Heemkundekring Helmont bestaan. Daarnaast richten de initiatiefnemers van het Lucas Gassel jaar een Lucas Gassel Genootschap op. Met als eerste activiteit van het genootschap het vereeuwigen van Lucas in brons in het voorjaar van 2021, een initiatief van Openlucht Galerie Helmond. Zo leeft de Brabantse Meester voort in Helmond!

Een digitale terugblik op een geslaagd herdenkingsjaar van de Helmondse meester-schilder van het landschap is hier te bekijken.