Lucas Gassel van Helmont gegoten in brons
Op 16 oktober werd een bronzen buste van Lucas Gassel geplaatst in het Burgemeester Geukerspark in Helmond. Het magazine Brabant Cultureel maakte hier een verslag over.
Je leest he thieronder.
In het najaar van 2020 ontvangt beeldhouwer Trudie Broos (Weert 1942) van het Lucas Gassel Genootschap Helmond de opdracht voor het vervaardigen van een bronzen buste van meester-schilder Lucas Gassel (1488-1568/69). Hij is als landschapsschilder vermaard in de 16e en 17e eeuw en wordt vandaag gezien als een belangrijke schakel in de ont- wikkeling van het landschap als genre in de schilderkunst. Als afsluiting van het Lucas Gasseljaar, met een unieke tentoonstelling in Museum Helmond en een groot aantal festiviteiten in de stad, krijgt Helmonds beroemdste kunstenaar In oktober 2021 een ereplaats in het Burgemeester Geukerspark van de stad waarin hij is opgegroeid.
Inspiratie
Het is een uitdagende opdracht omdat afbeeldingen en gegevens over Lucas Gassel schaars zijn. Er zijn maar twee portretten van de schilder bekend: een prent van Jacob Binck (1495-1569) uit 1529 (afb. 1) waarop hij is afgebeeld als circa 40 jarige en een gravure (afb. 2) die aan de hand van een tekening na zijn dood is gemaakt door Jan Wierix (1549-1620). Hij is daarop afgebeeld als een oude, circa 70 jarige, schilder. Hendrik Hondius (1573-1650) heeft later dit portret voorzien van het wapenschild van het Lucasgilde.
Domenicus Lampsonius (1532-1592) neemt deze in 1572 op in zijn publicatie Pictorium aliquot celebrium Germaniae Inferioris effigies, een uitgave met portretten van beroemde Hollandse en Brabantse schilders uit de 16de eeuw die hij voorziet van een gedicht. In poëtische woorden prijst hij niet alleen Gassels vakmanschap als landschapschilder, maar ook de mens Gassel vanwege zijn vroomheid, zijn vertelkunst en vriendschap.
Schilder-schrijver Carel van Mander (1548-1606) wijdt een halve pagina in zijn beroemde Schilderboeck uit 1604 aan de Helmondse schilder. Tussen de levensbeschrijvingen van meer dan 100 schilders schrijft Van Mander over hem dat hij niet veel heeft gemaakt, maar wel een kundig landschapschilder is. Daarentegen zijn zijn mensfiguren, zoals bij meer Vlaamse schilders, van mindere kwaliteit. Ook Van Mander prijst de goedheid en vriendschap van Gassel.
Alle publicaties van latere datum vallen terug op de gegevens van Lampsonius en Van Mander. Pas rond het Lucas Gasseljaar 2019-2020 in Helmond wordt er door intensieve studie nieuw licht op hem geworpen. Dan wordt bekend dat er vandaag de dag nog 21 gesigneerde werken zijn, dat er 71 panelen aan hem zijn toegeschreven en dat er 36 schilderijen worden aangemerkt als “leerling van, uit de werkplaats van, of uit de omgeving van Lucas Gassel”. Dan wordt uitdrukkelijk gezegd en getoond dat hij een uitstekende kenner van het Oude Testament is, goed op de hoogte is van de geografie en de botanica en dat hij in allegorische vorm zijn visie geeft op gebeurtenissen uit zijn eigen tijd. In 2022 wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de periode waarin geen of nauwelijks werk van hem bekend is. Dan blijkt onder meer ook dat het niet onwaarschijnlijk is dat de Helmondse schilder opdrachten ontving van landvoogdes Maria van Hongarije. Helaas werd dit gegeven na de voltooiing van de buste bekend.
Naast haar kennis van de kunst uit de 16e eeuw, moet de beeldhouwer uit Sint Oedenrode haar werk doen met de hierboven genoemde inspiratiebronnen. De kunstenares heeft de verbeelding van Jacob Binck als uitgangspunt genomen om vandaaruit met een eigen visie Lucas Gassel te doen herleven in de stad van zijn jeugd. Een razend moeilijke opgave.