Oprichting Genootschap Lucas Gassel

Stichting Genootschap Lucas Gassel houdt Helmondse kunstenaar onder de aandacht

Begin 2021 is Stichting Genootschap Lucas Gassel opgericht. Zij neemt het stokje over van Stichting Lucas Gassel, organisator van het Lucas Gasseljaar in 2020. Deze  wordt eind 2021 ontbonden en is verheugd dat haar werk voor de lange termijn wordt voortgezet.
De initiatiefnemers van het Genootschap vormen tevens het bestuur van de stichting:
Ger Jacobs, Wim Raaijmakers, Bert Loerakker, Maartje Vos-Swinkels en Leo de Bruyn. Het Genootschap stelt zich ten doel de naam en het werk van Lucas Gassel van Helmont op diverse manieren levend te houden.

Lucas Gasseljaar 2020
Het groots opgezette Lucas Gasseljaar in 2020, ter ere van de 450ste sterfdag van Lucas, leverde een schat aan gegevens op over de Helmondse schilder. Het Genootschap wil deze bewaren en verder uitbreiden. De herinneringen aan de expositie in Museum Helmond, diverse publicaties, de audiotour door het Centrum, de stadswandelingen met aandacht voor Lucas Gassel en het speelse onderwijsprogramma voor de jeugd lieten zien dat Gassel een veelzijdige, interessante kunstenaar is. Een kunstenaar waar Helmond trots op kan zijn.

Herinnering levend houden
Met het organiseren van speciale activiteiten wil het Genootschap Lucas Gassel actueel houden in Helmond, maar ook erbuiten.
Ger Jacobs: “Naarmate we meer weten over Lucas en er ook meer kunstwerken van hem gevonden worden, wordt duidelijk hoe interessant en bijzonder hij is. Pas nog ontdekte een Utrechtse rechtshistoricus een mooi werk van Gassel in St.Petersburg.” 

Archief
Behalve het organiseren van activiteiten wil het Genootschap ook een LG-archief opbouwen. Daarin wordt onder andere het volgende opgenomen: het onderzoek van Ger Jacobs en Hans van de Laarschot voor hun boek over het leven en het werk van Lucas Gassel en het onderzoek van kunsthistorica en gastconservator Anna Koopstra voor de expositie in Museum Helmond, zoals vastgelegd in de tentoonstellingscatalogus. 

Vrienden

Het Genootschap biedt belangstellenden graag de gelegenheid om “vriend” te worden. Hoe meer vrienden, hoe meer mogelijkheden om Lucas Gassel onder de aandacht te houden en ervan te genieten. Op de website www.lucasgassel.nl is hierover meer informatie te vinden.

Reserveer de data
De eerste activiteit van het Genootschap is op zaterdagmiddag 16 oktober aanstaande. In het Burgemeester Geukerspark wordt dan op feestelijke wijze een bronzen borstbeeld van de Helmondse schilder onthuld. En op woensdagavond 20 oktober organiseert het Genootschap in samenwerking met Wim Maasakkers een speciale Gasselavond in Kunstlokaal 42. Centraal daarin staat het ontstaansproces van de bronzen buste, gemaakt door kunstenares Trudie Broos. Haar dochter (filmdocent aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht) en de echtgenoot van Trudie hebben dit proces ook in een filmdocumentaire vastgelegd. Deze zal getoond worden, voorzien van commentaar.   

Websitewww.lucasgassel.nl
Het Genootschap deelt graag alle informatie. De website www.lucasgassel.nl is hiervoor hét middel. Belangstellenden kunnen zich daar aanmelden als “vriend” en zich ook inschrijven voor de digitale nieuwsbrieven. Tijdens de Gasselavond op 20 oktober is dit ook mogelijk.