Projectplan en programma Lucas Gassel Jaar

In 2020 viert Helmond het 450ste sterfjaar van dé landschapsschilder avant la lettre: Lucas Gassel. De stichting Lucas Gassel organiseert op verzoek van de gemeente Helmond en samen met Museum Helmond het Lucas Gassel Jaar (eind 2019- 2020). Met een veelzijdig en inspirerend programma in Helmond, in de regio en Brabant.

Programma met allure
De tentoonstelling georganiseerd door Museum Helmond vormt het anker van een grootschalig programma. Met een breed publieksprogramma bieden we een podium aan de schoonheid van het landschap geschilderd met Lucas Gassel als inspirator. In het Lucas Gassel Jaar geven we de ‘Meester van het Landschap’ de aandacht die hij verdient. Op allerlei vlakken. We verbinden hem voor altijd aan Helmond, aan zijn streek de Peel, aan Brabant en Nederland. We stellen het landschap centraal: met wortels in de 16e eeuw en interessante verbindingen naar het landschap van nu en de toekomst. Kortom, met Lucas Gassel planten we de kiem voor een duurzaam cultureel landschap in Helmond mét blijvende aantrekkingskracht op een groot publiek.

Volgende stap
Naast de grote programma onderdelen als de herinrichting van de kasteeltuin, de aantrekkelijke lichtshow en de realisatie van een paviljoen onder de traverse hebben we Helmondse organisaties en instellingen gevraagd mee te bouwen aan Lucas Gassel in Helmond. Deze projectplannen uit de stad worden in juli gepresenteerd aan diverse regionale serviceclubs om samen het programma te realiseren.

Bekijk het Projectplan voor het volledige programma.