Reportage: bij Brabantse meesters in de kunst en in de keuken

Dat de Lage Landen furore maakten met hun schilderkunst, is zacht uitgedrukt. Rembrandt, Rubens, Van Eyck, … Stuk voor stuk grootmeesters. Ook andere kunstschilders lieten hun sporen na in Vlaanderen, Nederland en in de wereld. Heel wat van die schilders groeiden op, woonden en werkten in Noord-Brabant. En dat zijn niet de minsten: Vincent van Gogh, Jheronimus Bosch en, voor velen een nobele onbekende, Lucas Gassel. Ontdek samen met ons Nuenen, Helmond en Den Bosch. Op esthetisch en op culinair vlak.

Lucas Gassel

Lucas Gassel verzon zijn landschappen en werkte ze uit in een typerende stijl. Het doek werd meestal opgedeeld in 2 of 3 delen met een hoge horizon. Het creëert een dromerig, atmosferisch perspectief. En door die hoge horizon hebben zijn schilderijen een redelijk realistisch gehalte. Het lijkt alsof je zelf naar het landschap staat te kijken. De tentoonstelling komt er niet zomaar. 450 jaar geleden stierf de schilder en dat wilde de Stichting Lucas Gassel niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Doorheen Helmond zijn parcours en kijkkisten vormgegeven en vind je moderne herwerkingen. In het straatbeeld gebeurde dat met Goeikes, foto’s die een vrije interpretatie van Gassel zijn werk geven.

Lucas Revisited

De Cacaofabriek ging een stap verder. Aan de expo Lucas Gassel Revisited namen 24 Belgische en Nederlandse kunstenaars deel. Er hangen 23 werken in verschillende media. Ruimtelijk werk, schilderijen en films brengen een boeiende mix. Bij sommige is de connectie wel even zoeken, maar allemaal zijn ze gewoon geniaal vormgegeven. Vooral het schilderij van David en Bathseba komt vaak terug. Het origineel is dan ook oprecht boeiend. Allerlei kleine tafereeltjes met een heleboel verschillende verhaaltjes. Het werk hangt in het Amerikaanse tennismuseum want het is het allereerste schilderij waarop de sport afgebeeld wordt.

Noord-Brabant culinair

Naast de landschappen, gezellige steden en kunst moet je ook voor heerlijk tafelen in Noord-Brabant zijn. Zo werd voor de overzichtstentoonstelling van Lucas Gassel een culinair arrangement in het leven geroepen. Een walking dinner langs drie restaurants in de stad. Letterlijk. Je start bij Roka, een verfijnde Japanse keuken in de schaduw van de kerk van Helmond. Daarna wandel je naar sterrenrestaurant De Rozario. Chef Jermain de Rozario leerde de stiel bij Soenil Bahadoer. In zijn eigen restaurant combineert hij zijn Indische roots met een leuke twist tot “gerechtjes met punch en finesse”. Niet onze woorden, wel die van Michelin. En in dit geval kunnen we dat enkel bevestigen. Na De Rozario wandel je naar 33 Good Food voor het dessert. 3 compleet andere keukens, 3 totaal verschillende sferen.