Treed deze zomer in de voetsporen van Lucas Gassel in Helmond

Stichting Lucas Gassel biedt bezoekers een unieke culturele uitstap in Helmond deze zomer. Door de versoepeling van de coronamaatregelen, is de tentoonstelling ‘Lucas Gassel, meester van het landschap’ in Museum Helmond heropend. Voor of na een museumbezoek kunnen bezoekers in Gassels voetsporen treden. Een heuse belevingsroute leidt bezoekers langs diverse culturele stadsactiviteiten in het Helmond van Lucas Gassel. Met een breed palet aan activiteiten in de buitenlucht, biedt Helmond een corona-proof dagje uit in eigen land!  

Op pad met Lucas Gassel

In maart presenteerde Stichting Lucas Gassel Helmond al het culturele stadsprogramma dat aansluit op de Lucas Gassel tentoonstelling van Museum Helmond. Met het hervatten van de tentoonstelling, kunnen bezoekers ook weer in de voetsporen van de meester-schilder treden. Voorzitter Betty van de Walle: ‘We bieden bezoekers een unieke totaalbeleving aan. Niet alleen kunnen zij kennis maken met de werken van Lucas Gassel tijdens de tentoonstelling, het hoorspel neemt hen mee door zijn stad. Dat doen we met een prachtige audiotour die iedereen gratis kan downloaden. De stem van de schilder leidt hen langs plekken die van belang zijn geweest tijdens zijn leven in Helmond. Langs de route zijn in etalages, historische panden, gevels en in de buitenlucht verschillende exposities te zien voor het publiek.’

Bij Lucas aan tafel en een kijkje in zijn leven

Onderweg leidt de belevingsroute langs archeologische vondsten uit de tijd van de meester. Een gedekte tafel van destijds, reizen in de 16e eeuw, ambachten, religie en kunst. Neem een kijkje in de door Gassel geïnspireerde kijkkisten van beeldend kunstenaar Marlon Tielemans. Ze laten de sfeer van zijn schilderijen zien in een modern jasje. Ontdek dat er meer is dan wat je in eerste instantie ziet. Toen én nu. 

In de huid van Lucas

Voor de foto-expositie ‘Goeikes’ laten de fotografen zich onder leiding van stadskunstenaar Tahné Kleijn inspireren door Gassel. Bekijk vanaf 1 juli de buitenexpositie in het hart van Helmond geïnspireerd door Bijbelse taferelen en met 16e eeuwse elementen uit Helmond, vertaald naar de 21e eeuw.

Lucas Gassel Revisited

Ook de Cacaofabriek eert de Helmondse meester van het landschap van Brabantse bodem. De culturele hotspot nodigde kunstenaars uit om zich te laten inspireren door de 16e-eeuwse landschapsschilder. De tentoonstelling ‘Lucas Revisited’ bestaat uit 23 schilderijen, ruimtelijk werk, fotografie, film en installaties, te bezichtigen in de expositieruimte vanaf 7 juni. 

Belevingsroute en programma

De belevingsroute start vanaf Museum Helmond (locatie Kunsthal) en Bibliotheek Helmond-Peel en is vrij toegankelijk van 1 juni tot en met 30 augustus, 2020. De Lucas Gassel app is te downloaden in de iPhone App Store en Google Play. Download het programmaboek met de route hier.