Zomer van Lucas Gassel in Helmond compleet

Woensdag 1 juli worden de coronamaatregelen verder versoepeld. In Helmond krijgt de herdenking van de zestiende-eeuwse landschapsschilder Lucas Gassel een nieuwe impuls. Met de opening van de Goeikes expositie, de herstart van het stadsprogramma en het omlijsten van de beste horecagelegenheden wordt het de zomer van Lucas Gassel in Helmond.

Opening Goeikes foto-expositie.
Fotograaf: Dave van Hout

Goeikes foto-buitenexpositie

Dertien fotografen lieten zich inspireren door de Helmondse meester. Stadskunstenaar en initiatiefneemster Tahné Kleijn: ‘Het resultaat is twaalf inspirerende series waarbij onder andere ingegaan wordt op de reis die Gassel maakte van Helmond naar Brussel. Op de foto’s zie je middeleeuwse elementen die ook nu nog te vinden zijn in onze stad en Bijbelse taferelen, vertaald naar de 21e eeuw. De foto’s hangen door de hele stad en zijn onderdeel van een heuse belevingsroute. Hiermee spelen we op een creatieve manier in op de coronamaatregelen. Op gepaste afstand van elkaar brengen we een ode aan een kunstenaar die zelfs binnen een anderhalvemetersamenleving prima past.’

Lucas Revisited: Dead horse van Onno Lolkema

Lucas Revisted  

Per 1 juli opent ook De Cacaofabriek haar deuren. Met de expo Lucas Revisited eren zij de Helmondse meester van het landschap van Brabantse bodem. De culturele hotspot nodigde kunstenaars uit om zich te laten inspireren door de 16e-eeuwse landschapsschilder. De tentoonstelling bestaat uit 23 schilderijen, ruimtelijk werk, fotografie, film en installaties. Hiermee is deze gratis tentoonstelling een prachtige eigentijdse aanvulling op de werken van de oude meester in Museum Helmond.

Tentoonstelling in Museum Helmond

Centraal in het stadsprogramma staat de tentoonstelling Lucas Gassel van Helmond, Meester van het landschap in Museum Helmond. In de Kunsthal brengen zij schilderijen, tekeningen en prenten van de schilder weer thuis in de stad waar hij opgroeide. In de collectie komen bruiklenen uit de hele wereld samen: van België tot Spanje en van Mexico tot de Verenigde Staten. Met toestemming van alle bruikleengevers is het gelukt om alle werken langer te presenteren aan het publiek tot en met 30 augustus 2020.

Met goud omrande horecagelegenheden op de Steenweg.
Fotograaf: Dave van Hout

Helmond: stad om in te lijsten!

De restaurants, cafés en terrassen van Helmond geven kleur en smaak aan het landschap van de stad van Lucas Gassel. Betty van de Walle, voorzitter van de Stichting Lucas Gassel: ‘Om de getroffen horecasector te steunen, hebben wij de mooiste plekken van de stad ingelijst. Bezoekers kunnen hun dagje uit in Helmond een gouden randje geven door een bezoek te brengen aan de eet- en drinkgelegenheden die zijn omrand met een gouden lijst.’ De deelnemende ondernemers presenteren hun menu’s in Lucas Gassel stijl op schildersezels. Op de borden proef je het landschap van de meester-schilder en laat je al je zintuigen prikkelen met mooie gerechten uit stad en streek.  Een bijzonder initiatief is een culinaire Lucas Gassel wandeling in samenwerking met drie Helmondse toprestaurants, waaronder sterrenrestaurant ‘De Rozario’.

Op pad met Lucas Gassel

Alle activiteiten worden verbonden door een audiotour, een hoorspel dat bezoekers begeleidt door de stad van de meester. De stem van de schilder leidt je langs plekken die van belang zijn geweest tijdens zijn leven in Helmond. Met langs de route pop-up exposities met archeologische vondsten uit de tijd van Gassel en kijkkisten geïnspireerd op thema’s uit Gassels schilderijen. Iedereen kan de audiotour gratis downloaden in de iPhone App Store en google Play. De belevingsroute start vanaf Museum Helmond (locatie Kunsthal) en Bibliotheek Helmond-Peel en is vrij toegankelijk tot en met 30 augustus, 2020.